18 år – og myndig

Når du blir myndig har du blitt voksen i loven sine øyne, og har fått nye rettigheter og plikter i forhold til din egen økonomi. Men hva betyr egentlig det? I dette innlegget skriver Hanne om hvilke muligheter du får i økonomien din når du fyller 18 år, og ikke minst hvordan ansvar som følger med!
shutterstock_149212133

Mentalt sett, er det kanskje ikke store forskjellen å gå fra å være 17 år til å bli 18. Men når du blir 18 år, blir du myndig. Det betyr at du bestemmer selv over din egen økonomi – med alle de rettighetene og pliktene det fører med seg.

18 år – og nye muligheter
Det er stort å bli 18 år. Du kan stemme ved valg og du kan ta lappen til bil. Du kan også ta mange nye beslutninger om din økonomi som du ikke kunne da du var 17.

Som 18-åring kan du ta opp lån, for eksempel til kjøp av bil eller leilighet. Det betyr også at du kan ta opp kredittkortgjeld. Med disse nye mulighetene følger det også plikter, fordi du blir holdt ansvarlig hvis du ikke betaler. Hvis du lar være å betale tilbake pengene kommer inkassokravene fra de du skylder penger. I verste fall så kan du ende opp med en betalingsanmerkning hvis du ikke gjør opp for deg. Når du senere går i banken og vil ta opp lån kommer anmerkningen din opp, og banken vil ikke låne deg penger fordi de ser at du tidligere har hatt problemer med å betale tilbake.

Du kan også tegne livsforsikring for deg selv uten dine foreldres samtykke, noe som du trengte da du var under 18 år. Ofte vil det være foreldrene dine som ordner med forsikringer mens du fortsatt bor hjemme, men når du flytter ut vil det bli mer naturlig at du tar over ansvaret for dette selv etter hvert som du blir mer selvstendig.

I tillegg til det som allerede har blitt nevnt kan du nå opprette deg bankkonto med vanlig Visa-kort som blant annet gjør at du kan handle på nett. Det får du ikke til med Visa Electron, som er kortet du kan bestille selv når du fyller 15 år.

Nå er det du som bestemmer
Det kan kanskje virke litt skummelt – å tenke på at alle valg og påtatt ansvar ikke lenger ligger hos dine foreldre eller foresatte – det er kun dine valg, og dermed må du selv ta på deg eventuelle konsekvenser av valgene du tar.

Det kan være bra å vite dine rettigheter og hvilket ansvar du får når alderen nærmer seg 18. Kanskje er det noe du har ventet lenge på, for nå kan du endelig gjøre dine egne valg uten at noen hindrer deg. Men det kan være smart å tenke over det økonomiske i livet ditt. Du kan nå bestemme deg for hvilken bank du skal velge, som gir deg best mulig utbytte og kan tilby det du trenger. Det høres kanskje mye ut – men husk at du kan fortsatt rådføre deg med andre personer.

Du er kanskje også interessert i…

Postet av Hanne Lereggen Johansen Featured, Hverdagstips, Nytt Legg igjen en kommentar

About the author

Hanne Lereggen Johansen

Hanne Lereggen Johansen er lærling, student og arbeidstaker. Hun liker å ha planer, mål og drømmer – og har egentlig alltid noe på gang. Det er der økonomien kommer inn i bildet, for ja – ting er ikke gratis i livet!